UNGUR LIVIU ALIN

"NIMENI NU ESTE MAI PRESUS DE LEGE"

miercuri, 30 ianuarie 2008

Băsescu îi cere lui Geoană, într-o nouă scrisoare, să sprijine uninominalul în două tururi

Băsescu îi cere lui Geoană, într-o nouă scrisoare, să sprijine uninominalul în două tururi
Preşedintele Băsescu i-a scris, miercuri, din nou, liderului PSD Mircea Geoană, cerându-i încă o dată să sprijine adoptarea votului uninominal în două tururi de scrutin, argumentând că la referendumul din 2007, susţinătorii PSD s-au exprimat în proporţie de 81,9% în favoarea acestui sistem de vot.

Băsescu le-a trimis, marţi, scrisori tuturor liderilor partidelor parlamentare, pentru a le cere să susţină adoptarea votului uninominal majoritar în două tururi de scrutin.

Geoană i-a răspuns, miercuri, preşedintelui, printr-o scriosare în care îl acuză că, alături de "susţinătorii politici" din PD, a blocat adoptarea votului uninominal şi că împarte cetăţenii ţării în două categorii în funcţie de interesul politic de moment. În opinia liderului social-democrat, singura soluţie pentru a avea vot uninominal în 2008 este rezolvarea rapidă a obiecţiilor de neconstituţionalitate ridicate de Curtea Constituţională ca urmare a solicitării şefului statului.

Miercuri seară, preşedintele Băsescu i-a trimis o nouă scrisoare liderului PSD, în care îi aminteşte acestuia că partidul pe care îl conduce a declarat că susţine sistemul de vot uninominal în două tururi.

"Dumneavoastră acum susţineţi altceva: un proiect de sistem de vot proporţional, care a fost declarat neconstituţional, în trei dintre prevederile sale centrale. Susţinătorii partidului dumneavoastră au votat, aşa cum arată sondajele de la ieşirea de la urne, în proporţie de 81,9% în favoarea sistemului de vot uninominal majoritar în două tururi. Este un sistem simplu, unde reprezentanţii în Parlament sunt aleşi, separat, în circumscripţii mici. Dumneavoastră susţineţi acum altceva: un sistem complicat, în care circumscripţiile sunt de două ori mai mari, şi unde jumătate dintre cei aleşi sunt perdanţi redistribuiţi conform unor artificii aritmetice", scrie Băsescu în scrisoarea remisă agenţiei MEDIAFAX de Biroul de presă al Administraţiei prezidenţiale.

În opinia şefului statului, sistemul proporţional, "oricât de mixt ar fi acesta, îi privează pe români de un drept elementar: acela de a decide dacă acordă încrederea fiecărui candidat, în parte".

"Acest sistem este exploatat de politicieni care se ascund unul în spatele celuilalt şi toţi în spatele siglei de partid. Sistemul uninominal majoritar permite alegătorilor să ştie exact pentru cine votează. Să ştie, spre exemplu, că un lider de partid locuieşte într-o vilă de la Regia Protocolului de Stat pentru care plăteşte o chirie simbolică, sperând să o cumpere prin negociere directă, pe baza unei legi adoptată de Guvern şi deja declarată neconstituţională. Este un sistem care permite alegătorilor să sancţioneze acei lideri care susţin dimineaţa, prin voturile lor, un guvern minoritar, pentru ca seara, la televizor, să pretindă că sunt în opoziţie", îi scrie Băsescu lui Geoană.

El ţine să precizeze că, potrivit Constituţiei, prin referendum poporul român îşi exprimă voinţa, nu opinia sau părerea.

"La un act al voinţei suverane se răspunde cu fapte, nu cu vorbe. Vă îndemn, din nou, să sprijiniţi legea votului uninominal majoritar în două tururi, conform proiectului de lege deja depus la Parlament de către partidul pe care îl conduceţi. Am convingerea că un lider politic de talia dumneavoastră nu se va răzgândi şi, în acelaşi timp, sunt convins că aveţi respect pentru electorat", scrie Băsescu în încheierea scrisorii.